Sparen met een modaal inkomen

We schreven in een ander artikel al over het modaal inkomen, Jan Modaal en het gemiddeld inkomen, maar hoe kun je met een modaal inkomen goed sparen? In dit artikel lees je hoeveel spaargeld je achter de hand moet houden. Ook lees je meer over verschillende manieren van sparen en een aantal handige tips om te besparen.

Spaargeld per leeftijdscategorie

Mensen tot 25 jaar hebben gemiddeld €7.700,- spaargeld. Hoe ouder je wordt, hoe hoger dit gemiddelde bedrag is. Tussen de 25 en 35 jaar hebben mensen gemiddeld €15.000,- spaargeld. Dit loopt op tot €62.700,- bij mensen van 65 jaar of ouder. Het Nibud adviseert om ongeveer 10% van het inkomen te sparen.

Hoeveel spaargeld nodig?

Een alleenstaande in een huurwoning heeft gemiddeld €3.550,- spaargeld nodig. Voor een stel met een koop- of huurwoning en een auto ter waarde van €5000,- ligt dit bedrag op €4.000,-. Een stel met 2 kinderen, een koopwoning en een auto ter waarde van €10.000,- heeft gemiddeld €5.000,- spaargeld nodig.

Dit spaargeld kun je gebruiken om onvoorziene uitgaven op te vangen, zoals een auto die kapot gaat, een CV-ketel die het begeeft of een wasmachine die er de brui aan geeft. Andere spaardoelen (zoals een vakantie of studie van je kind) vallen buiten dit minimale bedrag.

Tips om te sparen

Sparen is voor veel mensen lastig. Toch zijn er een aantal kleine dingen die je kunt doen om zo extra geld te sparen:

  • Extra inkomsten opzij zetten: Denk hierbij aan vakantiegeld, teruggave van de belastingdienst of zorgkosten die je terug krijgt.
  • Automatisch sparen: Je kunt elke maand automatisch een bedrag over laten maken van je betaalrekening naar je spaarrekening, bijvoorbeeld €10,-. Hier merk je in je saldo waarschijnlijk weinig van, maar na een jaar heb je toch al €120,- extra gespaard. 
  • Bij sommige ziektekostenverzekeraars kun je maandelijks meer premie betalen ten behoeve van het eigen risico. Als je het eigen risico in dat jaar niet verbruikt hebt, krijg je dit bedrag aan het eind van het jaar weer teruggestort.
  • Koopzegels: het voordeel van koopzegels is vaak hoger dan de rente die je op een spaarrekening krijgt. Het is dus vaak voordelig om koopzegels aan te schaffen en met een volle kaart een bonus te krijgen.
  • Sparen met een doel motiveert vaak meer dan ‘gewoon’ sparen. 

Besparen op boodschappen

Besparen is ook een vorm van sparen. Doordat je meer overhoudt spaar je meer. Besparen begint met een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Hoeveel geef je precies uit en waar geef je jouw geld aan uit? 

Er zijn een aantal punten waarop je eenvoudig wat geld kunt besparen. Vaak heb je het niet door maar boodschappen kunnen maandelijks een flinke kostenpost zijn. Als je een weekplanning maakt en van tevoren bepaalt wat je gaat eten, bespaar je tijd én geld. Door de boodschappen in één keer te halen hoef je niet dagelijks naar de supermarkt en word je niet verleid om andere dingen te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. 

Bekijk de folders van supermarkten uit de omgeving. Bepaal de gerechten van jouw weekmenu op basis van de aanbiedingen van die week. Hier zit meteen ook een valkuil. Sla niet teveel verse boodschappen in, omdat het in de aanbieding is. Lang houdbare producten (wasmiddel, koffie, etc.) gaan altijd wel op, maar groente is bijvoorbeeld maar beperkte tijd houdbaar.

Zorg ervoor dat je altijd een makkelijke maaltijd in huis hebt, zoals een kliekje of een diepvriespizza. Als je na een lange dag werken op de bank ploft heb je vaak geen zin meer om te koken. De pizza of het kliekje is een stuk goedkoper dan eten bestellen. Bewaar de kliekjes dus ook altijd. Je kunt ook een restjes dag invoeren, of een keer koken met de restjes die je nog in huis hebt. 

Tips bij boodschappen doen

  • Doe geen boodschappen met een lege maag. Je komt dan vaak met meer thuis dan je nodig had. 
  • De goedkopere merken staan vaak lager, de A-merken op ooghoogte. 
  • Vergelijk de prijzen van verschillende winkels.
  • Groente en fruit is op de markt vaak goedkoper.

Algemene bespaartips

  • Kleine, terugkerende uitgaven lopen op. Denk aan die mars na het tanken of de koffie die je altijd op het station koopt.
  • Denk bewust na over een aankoop. Koop niet meteen, maar slaap er een nachtje over.
  • Delen of ruilen wordt steeds populairder. Ook zijn er op social media vaak weggeefhoeken te vinden. Hier worden goede spullen doorgegeven aan een ander. Op marktplaats vind je vaak ook veel spullen die gratis op te halen zijn.
  • Koop in het verkeerde seizoen: na de feestdagen zijn veel feestspullen in de aanbieding. Dit geldt ook voor kampeerspullen na de zomer.
  • In de bibliotheek kun je veel boeken lenen, in plaats van ze te kopen. Tot 18 jaar is een abonnement zelfs gratis. 
  • Wacht niet tot het laatste moment met het kopen van cadeautjes. Vaak kom je gedurende het jaar wat koopjes tegen die je bijvoorbeeld met kerst kan geven.

Beleggen

Beleggen is ook een soort sparen, maar met een groter risico. Bij beleggen investeer je geld met de verwachting dat die investering in de toekomst in waarde gaat toenemen. Beleggen doe je over langere tijd, het wordt afgeraden om geld te beleggen dat je binnen drie jaar nodig hebt. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Als je gaat beleggen accepteer je het risico dat jouw geld in de tussentijd minder waard wordt. Dit risico kun je verminderen door het geld goed te verspreiden over meerdere beleggingsmogelijkheden. 

Slim sparen

Artikel delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email