Waarom je vroeg moet beginnen met beleggen

Rente op rente

Tot op heden dacht ik altijd, “beleggen, daar kan ik later wel een keer mee beginnen”. Maar na het uitzoeken van het fenomeen rente op rente, ben ik hierop teruggekomen. Nu heb ik spijt dat ik niet eerder ben begonnen met beleggen. Hoe eerder je begint met beleggen des te meer profijt heb je van het effect rente op rente. In dit artikel leg ik je uit waarom je vandaag nog moet beginnen met beleggen en liever eigenlijk gisteren nog.

Rente op rente, het 8ste wereld wonder

Quote: Albert Einstein

“Rente op rente is het 8e wereldwonder. Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die het niet begrijpt, betaalt het”

Albert Einstein noemde samengestelde rente(rente op rente) het 8e wereldwonder, en dat is niet zonder reden. Degene die het concept begrijpt kan zichzelf voor een financieel onafhankelijke toekomst ‘bij elkaar’ beleggen, eerder met pensioen gaan of tijdens zijn pensioen genieten van een rijkelijk uitgave patroon.

De formule van samengestelde rente

Onderstaand de formule van samengestelde rente simpel uitgelegd in de vorm van 2 berekeningen. We gaan € 10.000,- inleggen tegen 7% rendement voor een looptijd van 5 jaar en voor een looptijd van 30 jaar, hieruit blijkt dat looptijd de belangrijkste factor is in de formule.

De formule: Inleg * (1+rente) tot de macht looptijd.

                € 10.000,- *1,07 ^ 5 = €14.025,50

                € 10.000,- *1,07 ^30 = €76.122,55

7% van € 10.000,- is € 700,-, dit is het rendement van het eerste jaar. In het tweede jaar ontvang je 7% van € 10.700,- is € 749,- en dit loopt gedurende de looptijd exponentieel omhoog! De belangrijkste factor in de formule is tijd. Wie tijd en geduld heeft kan dus van €10.000,- over 30 jaar € 76.000,- maken zonder zelf iets te doen. Je hoeft enkel je geld goed weg te zetten en te wachten.

Rente op rente bij periodiek beleggen

Naast tijd zijn er nog twee factoren in de formule, namelijk inleg en rendement. Voor het rendement op beleggen ben je afhankelijk van de markt en dit verschilt per jaar bij beleggen. Je wordt niet voor niets gewaarschuwd bij elk beleggingsproduct dat je jouw inleg kunt verliezen. Inleg heb je daarentegen wel zelf in de hand. Natuurlijk heeft niet iedereen zomaar €10.000,- liggen om even 30 jaar aan de kant te zetten, gelukkig hoeft dat ook niet. Je kan namelijk maandelijks beginnen met periodiek beleggen en dit heeft veel voordelen, zoals dat je geen startkapitaal nodig hebt.
Ondanks dat je begint met bijvoorbeeld €100,- of €200,- per maand heb je wel het voordeel van rente op rente. Hieronder een grafiek die laat zien wat € 100,- per maand beleggen tegen een rendement van 7 % oplevert. Dankzij het effect van rente op rente verhoog je jouw inleg van € 36.000,- naar een bedrag van € 113.352,- .

Voorbeeld rente op rente, periodiek beleggen 30 jaar, €100 per maand beleggen.

Hieronder een grafiek die laat zien wat € 200,- per maand beleggen tegen een rendement van 7 % oplevert. Dankzij het effect van rente op rente verhoog je jouw inleg van € 72.000,- naar een bedrag van € 226.705,- .

Voorbeeld rente op rente, periodiek beleggen 30 jaar, €100 per maand beleggen.

Zo vroeg mogelijk beginnen met beleggen.

Omdat tijd een grote invloed heeft op het rendement van jouw ingelegde geld is het eigenlijk jammer dat wij nog niet eerder zijn begonnen met beleggen. Begin daarom zo vroeg mogelijk en kies een bedrag en beleggingsbeheerder die bij jou past. Er zitten risico’s aan beleggen, laat je eerst goed voorlichten voordat je hiermee begint. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je belegt met geld dat je ‘over’ hebt. Zorg ervoor dat je altijd voldoende geld achter de hand houdt voor de dagelijkse verwachte en onverwachte uitgaves.

TIP: type op de rekenmachine van jouw telefoon 10.000,- x 1,07 in en druk 30 keer op het = teken. Je bent nu specialist in de formule samengestelde rente!!  

Artikel delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email