10 tips om geld te sparen

Waarom is geld sparen belangrijk? 

Geld sparen is in de eerste plaats belangrijk omdat het je helpt je te beschermen in geval van een financiële noodsituatie. We kunnen niet alle risico’s afdekken met verzekeringen. Soms beland je plotseling in een onwenselijke financiële situatie. Wanneer je huis ‘onder water’ staat bijvoorbeeld (wanneer je hypotheek hoger is dan de waarde van je huis op het moment van de verkoop). 


Het sparen van geld maakt het mogelijk om grote aankopen te doen, je dromen te realiseren of om een bedrijf te starten. Maar misschien belangrijker dan dat, is het vermijden van schulden en alle nare gevolgen van dien. Kortom, een goed motief om een (digitaal) spaarpotje te realiseren. 


Financiële vrijheid ervaren is iets waar de meeste mensen naar streven. Maar soms is het lastig om te weten welke stappen er nodig zijn om daar te komen. Deze praktische spaartips zullen je mogelijk helpen om (direct) aan de slag te gaan en een gezonde financiële situatie te realiseren.

Tip 1: Besteed geen geld dat je niet hebt


Het kopen van een huis of een studie bekostigen wordt vaak mogelijk gemaakt dankzij geleend geld. Daar is in principe weinig op aan te merken. Als een studieschuld onderdeel van een meerjarenplan is, kan het een goed idee zijn. Het is fijn om in vertrouwen te leven en om vooruit te kunnen plannen.


Wat wél een probleem kan vormen, is het niet serieus omgaan met het creëren van (studie)schulden. Wanneer dit voorrecht wordt beschouwd als ‘gratis geld’ gaat het vaak mis. Waarom nog werken als je je studiefinanciering op maximaal kan zetten? Waarom niet het maximale uit je creditcard halen? 


Als je het jezelf één keer toestaat om iets te kopen van geleend geld, is dat vaak het begin van het einde. Dit is echt een ‘mindsetkwestie’ en het gevolg van een maatschappij die gebouwd is op schulden. 


Dit artikel is niet geschreven om je bang te maken, het is geschreven om je te helpen aan een gezonde ‘money mindset’. Het is nooit te laat om je financiën op orde te krijgen. Bovendien zijn deze tips voor iedereen toepasbaar.

Tip 2: Creëer financieel inzicht 

  
Het eerste wat een boekhouder/accountant zal doen om een persoon of bedrijf te helpen, is het creëren van inzicht. Wat komt er binnen en wat gaat er uit?

Zet je vaste lasten eens op een rijtje en durf eerlijk te kijken naar alle overige kosten die je maandelijks maakt. Dit kan een onaangenaam klusje zijn als je stiekem weet dat je veel onnodige kosten maakt. Aan de andere kant biedt het mogelijkheden om veranderingen te maken waar je jezelf op lange termijn dankbaar voor zult zijn.

Tip 3: Probeer je vaste lasten laag te houden


Op het moment dat je inzichtelijk hebt gemaakt welke kosten je maandelijks maakt, kun je afwegingen gaan maken. Welke uitgaven zijn écht nodig, en welke niet? Daar valt vaak veel te besparen.  Ook zou je onderzoek kunnen doen of je jezelf goedkoper kunt laten verzekeren. Vaak is het mogelijk om veel geld te besparen als je je vaste lasten eens goed onder de loep neemt. 

Tip 4: Maak een budget voor jezelf


Alle overige kosten zijn wat lastiger inzichtelijk te krijgen. Het verschilt vaak per maand. Probeer dan een aantal maanden naast elkaar te zetten om te kunnen zien waar jouw geld naartoe gaat. Maak vervolgens een afspraak met jezelf. 


Het helpt om wekelijks een bedrag te pinnen en niet meer uit te geven dan je met jezelf hebt afgesproken. 


Betalen met contant geld is een enorme hulp in het ontwikkelen van je financiële bewustwording. Daar waar je gewoonlijk je pinpas trekt, heb je het geld fysiek in je handen. En nogmaals, wat je niet hebt, kun je ook niet besteden. Dus wanneer jouw wekelijkse limiet nadert, zul je afwegingen moeten gaan maken. Deze afwegingen maken het misschien mogelijk voor jou om in de toekomst die droomauto/droomreis te kunnen kopen. 

Tip 5: Werk


Iedereen droomt van het uitoefenen van een beroep dat het verlengde is van je hobby. En dan graag ook nog voor een heel goed salaris. Misschien is dit voor jou een reële wens. Dat zou heel fijn zijn! Maar om daar te komen, zul je misschien eerst een lange weg moeten bewandelen.


Tot die tijd… Wees niet te lui om te werken en wees niet kritisch wat dat werk moge zijn. Het is een voorrecht om in een land te leven waar er relatief veel werk is. De mogelijkheden om geld te genereren zijn er! Maak gebruik van dat voorrecht, ook als dat betekent dat je je handen vies moet maken. Uiteindelijk helpt het je op weg naar een stabiele financiële situatie
óf zelfs naar financiële vrijheid. 

Tip 6: Wekelijkse boodschappen


Wanneer je dagelijks in de supermarkt komt, zul je meer uitgeven dan wanneer je deze bezoekjes beperkt. De supermarkt is erop ingericht om mensen aan te sporen tot ongeplande aankopen. Beperk daarom je momenten van boodschappen doen tot één keer per week en kies je producten bewust uit. Je kunt hiermee tientjes tot honderden euro’s per
maand besparen. Tel uit je winst!

Tip 7: Wees creatief 


Als je van geld sparen een doel hebt gemaakt, zul je waarschijnlijk concessies moeten doen. Misschien vinden jouw kennissen sparen onbelangrijk en leven ze erop los. Dan zul je moeten accepteren dat sommige uitjes (tijdelijk) niet aan jou zijn besteed. Dat betekent echter niet dat het genieten stopt. Zeker niet. Je kunt zelfs dubbel genieten van
het leven, wanneer je plezier kunt halen uit activiteiten die geen/weinig geld kosten. Wetende dat je bezig bent met het realiseren van je dromen. 
Probeer jezelf uit te dagen om momenten van genot te creëren die weinig/geen geld kosten. Bovendien kun je leuke manieren verzinnen om juist geld te verdienen. Een leuke uitdaging!  

Tip 8: Ontwikkel je ondernemend vermogen


Maak gebruik van wat er al is, zowel je materiële bezittingen als je kwaliteiten. Je hoeft namelijk geen officieel erkende entrepreneur te zijn, om je zakelijke kwaliteiten te benutten en te ontwikkelen. Vaak kun je in en om het huis aardig wat bijverdienen. 


De online marktplaatsen van tegenwoordig zijn wat dat betreft een geschenk uit de hemel. Je kunt kleding verkopen die je niet meer draagt, je kunt meubelstukken verkopen waar je op uitgekeken bent… Je kunt zelfs persoonlijke diensten aanbieden op dergelijke platforms. Je bent waarschijnlijk veel vermogender dan je jezelf realiseert! 


Tip 9: Sparen


Waar dit artikel uiteindelijk over gaat, is het sparen van geld. Nu je je financiën inzichtelijk hebt gemaakt en je je kansen benut om je inkomsten te vergroten, kun je een spaarplan maken. Begin klein en bouw het langzaam uit. Het helpt om verschillende doelen vast te leggen. Je kunt een overzichtelijk spaarplan maken met verschillende (digitale) spaarpotjes.
Veel banken bieden mogelijkheden aan om zo’n spaarplan op te stellen. Maak gebruik van deze (vaak gratis) diensten!  

Tip 10: Plan vooruit


Geld sparen is niet aantrekkelijk als je alleen maar inlevert en er weinig voor terugkrijgt. Maak daarom (indien mogelijk) een realistisch toekomstplan. Het is een enorme motivatie om te blijven sparen als je weet waar je het voor doet. Sparen voor de toekomst is altijd een goed plan, zelfs al is het kopen van een huis nog lang niet aan de orde.  Weten dat dit over tien, of zelfs twintig jaar wél tot de mogelijkheden behoort, is een ongelofelijke motivatie om door te blijven sparen om dergelijke wensen te kunnen realiseren. 

Weet je nog niet goed waar je uiteindelijk voor aan het sparen bent en of je überhaupt wel een huis wil gaan kopen? Besef dan dat wat er ook gebeurt, er altijd veel meer mogelijk is in het leven, wanneer je een goed gevuld spaarpotje hebt. Er gaan deuren open waarvan je nog niet wist dat ze er waren. Misschien ga je ooit ergens op vakantie en wordt je verliefd op dat gebied. Met een goed gevulde spaarpot kun je je makkelijker verplaatsen in de richting van je geluk. 

Bonustip: Investeer bewust


Wanneer je geld hebt, kun je geld laten groeien. Probeer je bewustzijn te verbreden en je mogelijkheden te verkennen. Voor de beginnende investeerder: geloof niet alles wat je aangeboden wordt. Niet alles is wat het lijkt. Bijvoorbeeld: het is mogelijk om met Bitcoin veel geld te verdienen maar er zijn ook veel frauduleuze praktijken rondom deze digitale munteenheid gaande. 

Doe op z’n minst je eigen onderzoek. Hetzelfde geldt voor het inkopen van goud of vastgoedinvesteringsdiensten. Vertrouw je vermogen niet zomaar aan iedereen toe. En als je toch overweegt om je geld te investeren via derden, begin dan klein. Geloof niet iedereen die belooft je vermogen te verdubbelen. Iets wat té mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook. Het zou zonde zijn om jouw gespaarde geld te zien verdampen door toedoen van een dubieuze investeerder. Je kunt ook op eigen initiatief en eigen verantwoordelijkheid gaan investeren. Wederom, begin klein. 

Tot slot

Hopelijk heeft dit artikel je mogen inspireren en heb je er wat van opgestoken. Heel veel succes tijdens het sparen voor een mooie toekomst!

Slim sparen

Artikel delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email