Hoe creëer ik financieel inzicht?

In het artikel “10 tips om geld te sparen” heb je kunnen lezen hoe je op praktische manieren geld kunt besparen. Laten we nu eens dieper ingaan op de inhoud, zodat jij jouw financiële plaatje beter in beeld krijgt en je je financiële doelen kunt behalen.

Financieel inzicht

Zoals elke accountant je zal vertellen, is boekhoudkundig evenwicht een absolute must. Als jouw uitgaven groter zijn dan je inkomsten is er een probleem. Daarnaast is het creëren van financieel inzicht noodzakelijk om het beste te halen uit je vermogen en om je financiën te kunnen laten groeien. Begin met het maken van een begroting en maak aan de hand
daarvan een budget.

Hoewel het elke maand doornemen van je financiën een vervelende taak lijkt, kan dit je enorm helpen om je financiële situatie inzichtelijk te krijgen. Ook kun je zien welke veranderingen je zou moeten toepassen om je persoonlijke financiën te verbeteren. Zelfs als je een financieel adviseur aan je zijde hebt, is het nuttig om inzicht te krijgen in je eigen financiën.

Netto besteedbaar inkomen

Weet jij jouw netto besteedbaar inkomen? Heb je hier überhaupt weleens van gehoord? Je netto besteedbaar inkomen is in principe het bedrag dat je ‘vrij’ kunt besteden per maand. Dit is het bedrag dat je na het betalen van je belastingen (gaat vaak automatisch) en na het betalen van je vaste lasten overhoudt. Het geld dat je overhoudt voor je boodschappen, uitstapjes, je kleding, of om te sparen. Het is belangrijk om op voorhand te weten wat je netto besteedbaar inkomen is, voordat je geld gaat uitgeven. Om financieel inzicht te creëren, is dit noodzakelijk. Bijvoorbeeld, als je weet dat je netto besteedbaar inkomen € 250,- per maand is, dan weet je dat het niet slim is om tijdens de eerste week van de maand € 100,- te besteden aan iets wat niet noodzakelijk is. Dit betekent niet dat je nooit een grote uitgave kan doen. Je kunt grotere uitgaven gewoon inplannen.

Het is vooral belangrijk dat je aan het einde van de maand niet tekortkomt. Natuurlijk is het nóg beter om geld over te houden. Je kunt het beste op alle mogelijke manieren kosten besparen. Hiermee kun je jouw netto besteedbaar inkomen vergroten, zonder dat je meer hoeft te gaan werken.


Je hebt in het artikel “10 tips om geld te sparen” kunnen lezen hoe je geld kunt besparen door je verzekeringen en abonnementen eens goed onder de loep te nemen. Daarnaast kan het bewust boodschappen doen ook veel geld besparen. Wat we nog niet besproken hebben, is of jij je rechten optimaal benut. Haal jij wel alles uit je rechten?

Belastingvoordelen voor ondernemers

Ben je een zzp’er of heb je een eigen bedrijf? Mogelijk zijn sommige van je uitgaven belastingaftrekbaar. Er zijn tientallen unieke belastingvoordelen voor bedrijven en zzp’ers waar je mogelijk beroep op kunt doen. Deze belastingvoordelen kunnen bij elkaar een behoorlijke impact hebben op je vermogen. Door je best te doen om als het ware “belastingbewust” te zijn, kunt je meer overhouden zonder dat je hier veel voor hoeft te doen.
Het is ook belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van wijzigingen in de belastingwetgeving. Deze kunnen je onderneming ieder jaar anders beïnvloeden.

Heb je een eigen bedrijf? Denk er dan eens over na om in zee te gaan met een boekhouder. Die kan je attenderen op al je belastingvoordelen. Enkele voorbeelden van bepaalde regelingen:

  • Startersaftrek
  • Zelfstandigenaftrek
  • Investeringsaftrek
  • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
  • Mkb-winstvrijstelling

Je kunt zien op de website van de Belastingdienst zien of je hiervoor in aanmerking komt.


Belastingvoordelen voor studenten en scholieren


Ben je geen ondernemer maar volg je wel een opleiding? Vraag dan je werkgever om de studenten- en scholierenregeling toe te passen. Hij houdt dan geen (of minder) loonheffing in op je loon. Dit betekent dat je meer loon uitbetaald krijgt. Ook heb je als student recht op belastingkorting: de loonheffingskorting. Let wel dat je deze korting maar één keer kan
toepassen. Dus heb je tegelijkertijd meerdere banen? Laat dan maar bij één werkgever de loonheffingskorting toepassen. Heb je studiekosten gemaakt en krijg je deze je niet (helemaal) vergoed? Dan kun je deze kosten misschien aftrekken in je aangifte. Je kunt op de website van de Belastingdienst zien of jouw studiekosten in aanmerking komen voor belastingaftrek.

Belastingvoordelen in loondienst

Ben je in loondienst en ga je met het openbaar vervoer naar je werk zonder dat je kosten vergoed worden? Dan kun je deze reiskosten misschien aftrekken in je belastingaangifte. Je kunt zien op de website van de Belastingdienst zien of je hiervoor in aanmerking komt.

Heffingskortingen zijn kortingen op je inkomstenbelasting. Welke je krijgt, hangt af van je situatie. Check wederom de website van de Belastingdienst om te zien welke in jouw situatie van toepassing zijn.

Toeslagen

Nederland is een verzorgingsstaat, dat is een een sociaal systeem waarin de staat de eerste verantwoordelijkheid draagt voor het welzijn van zijn burgers. Daarom hanteert Nederland toeslagen in de vorm van financiële tegemoetkomingen om burgers een handje te helpen bijvoorbeeld met:

  • Zorgtoeslag
  • Huurtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag
  • Kindgebonden budget

Als jij hiervoor in aanmerking komt, kan het om aardig wat geld gaan. Of je recht hebt op deze toeslagen, is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Check hiervoor de website Mijn toeslagen. Misschien heb jij recht op één of meerdere van deze toeslagen.

Begroten en budgetteren

Een begroting is een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Het maken van een begroting helpt om keuzes te maken en financiële doelen te stellen. Budgetteren is een manier om je (netto besteedbare) inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen en een reëel plan te maken. Je brengt je situatie en je wensen in kaart en krijgt inzicht hoe je financieel evenwicht kunt bereiken. Ook wordt duidelijk welke financiële doelen je kunt behalen. Een van de hulpmiddelen hierbij is het maken van een spreadsheet (Excelbestand). Je kunt dit zelf vormgeven. Je kunt ook gebruikmaken van het kant en klare excel-invulformulier van het Nibud. Succes!

Het hebben van financieel inzicht creëert veel rust en voldoening
Weet je de hoogte van jouw netto besteedbare inkomen nu? Heb je vervolgens een spaarplan of budget met jezelf afgesproken en houd je je er ook aan? Dan heb je vast gemerkt dat dit zorgt voor rust in je hoofd en in je leven. Wanneer je je financiën inzichtelijk hebt gemaakt, zul je niet snel voor verrassingen komen te staan. Je weet goed wat er binnenkomt en hoeveel je te besteden hebt.

Nadat je je financiën inzichtelijk hebt gemaakt, heb je er misschien voor gekozen om bepaalde uitgaven te schrappen. Dit geeft weer ruimte om andere keuzes te maken. Het sparen voor een betekenisvolle uitgave geeft zoveel meer voldoening dan wanneer je je geld in rook ziet opgaan aan overbodige zaken.

Freelancer bespaartips

Artikel delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email